vertikal-zahradaa

Vertikálne záhrady ako potenciálna turistická atrakcia

Vegetácia vždy sprevádzala človeka, plnila funkcie výrobcu kyslíka, redukcie hluku, filtra znečistenia a predovšetkým rekreačné a estetické. Záhrady z rôznych období vyjadrujú nemennú ľudskú potrebu obklopiť sa krásou, usilovať sa o poriadok a harmóniu, hoci každé historické obdobie predstavuje rôzne záhradné predpoklady. Tvar záhradných kompozícií je ovplyvňovaný mnohými faktormi súvisiacimi s prírodnými podmienkami, umeleckými trendmi, ako aj potrebami budúcich používateľov (MAJDECKI 2007). V období dynamického rozvoja a hľadania času sa stáva problém relaxačného prostredia, ktorý zaisťuje ľahké zotavenie a pohodu, mimoriadne dôležitý. Je potrebné diverzifikovať konkrétnu mestskú krajinu so zelenými oázami, a to tým skôr, že obyvatelia miest stále viac pociťujú nedostatok vegetácie. Až 95% Newyorčanov uviedlo stromy a kríky medzi 25 vecami dôležitými pre ich šťastie. Zdôraznili dôležitosť krásy a pozitívny vplyv stromov na psychiku, uznávajúc, že rastliny sú majetkom mesta, nie rozpočtovou záťažou (Bryan 1985 pre SZCZEPANOWSKA 2001).

 

Výhody mestskej zelene možno optimálne využiť, ak je harmonicky integrovaná do krajiny a rastliny sú vybrané podľa pôdnych podmienok a mikroklímy. Medzitým percento zelene v mestách neustále klesá. Vo Vroclavi vyhynulo z prvej floristickej výskumnej dokumentácie v rokoch 1774 až 1970 celkom 201 taxónov (KRAWIECOWA a ROSTAŃSKI 1976). Je to dôsledok vyhynutia rastlín v dôsledku nepriaznivých podmienok prostredia, ako aj poskytnutie biologicky aktívnych povrchov na vývoj. Optimizmus je inšpirovaný novými architektonickými riešeniami, ktoré zavádzajú nekonvenčnú zeleň na miesta, z ktorých bola predtým vytlačená. Vzhľadom na svoju neobvyklú formu sa tieto predpoklady často stávajú jednou z miestnych atrakcií a priťahujú davy turistov, ako je stena v Bilbau alebo Cheminée Végétale, alebo kvetinová veža v Paríži. V súčasnosti si však nekonvenčné mestské plodiny získali najobľúbenejšie vertikálne záhrady, ktorých mnohé príklady možno nájsť v mnohých krajinách Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Navrhované vertikálne záhrady vo Vroclavi by ukázali širokému spektru príjemcov možnosť zavedenia rastlín na miesta úplne bez prírodného substrátu, čím by sa výrazne zvýšila prírodná hodnota tejto oblasti. Určite by sa tiež stali charakteristickými bodmi mesta, ktoré sa nachádzajú na trasách väčšiny turistických výletov.

 

Dizajnové návrhy

 

Objekty umiestnené v centre mesta boli vybrané tak, aby navrhovali vertikálnu záhradu vo Vroclavi. Prvým je nízka technická budova Vroclavskej univerzity životného prostredia a prírodných vied. Severovýchodná stena bola vybraná pre nadáciu oproti hlavnému vchodu do novovybudovanej budovy univerzity. Obsahuje dvere rôznych veľkostí, kryty ventilátorov a vysokonapäťové siete, ktoré nie je možné odstrániť. Pri návrhu vertikálnej záhrady sa navrhlo maľovať tieto prvky, čo im dáva tvar mestských mrakodrapov (vizualizácia hore). Ďalším neživým motívom tejto steny je mozaika umiestnená v pravom hornom rohu. Predstavuje veľkú kvetinu, ktorá je symbolom študentskej mladosti, a siluety lietajúcich vtákov, ktoré majú ilustrovať volatilitu mysle a neobmedzené tvorivé možnosti, najmä mladých ľudí. Zvyšok fasády budú obsadené živými rastlinami v dvoch odtieňoch zelene, vysadenými vo forme pruhov, napodobňujúcich lúče slnka dopadajúce na mesto. Okrem tradičnej funkcie mestskej zelene by mala zohrávať vzdelávaciu úlohu aj vertikálna záhrada Vroclavskej univerzity životného prostredia a prírodných vied, ktorá by ukazovala predovšetkým to, ako zvýšiť prírodnú hodnotu daného miesta. Na určitých častiach steny sa môžu uskutočňovať pokusy, napríklad na výbere druhu alebo na spôsob vyživovania rastlín rastúcich vertikálne. Blízkosť základných a stredných škôl by umožnila rozšírenie ekologického povedomia nad rámec akademického prostredia. Návrh, ktorý kladie najväčší dôraz na estetickú hodnotu, je koncept dizajnu obytnej steny na Vysokej škole výtvarných umení vo Vroclavi. V tomto prípade sa neplánuje vykonávať experimenty, ale usporiadať rastliny tak, aby vytvorili veľký obraz. Správnym výberom druhov môžete dosiahnuť účinok pomalej animácie počas jednej sezóny, ktorá pozostáva zo zmien spôsobených rôznymi dátumami kvetu alebo sezónnymi rastlinami. Ďalším vybraným objektom je južná stena likvidovanej palmy v botanickej záhrade Vroclavskej univerzity. Vzhľadom na umiestnenie a špecifický charakter miesta by múr rastlín bol určený mladým ľuďom, ktorí tu študujú. Použitím odolnosti niektorých druhov voči otrasom bola navrhnutá pohyblivá stena so zvukovým senzorom. Sekvencia pohybu jednotlivých prvkov môže byť spôsobená tlieskaním alebo hlasnejším tónom. Segmentované usporiadanie tohto predpokladu by umožnilo nezávislé posúvanie jednotlivých panelov zobrazujúcich typ krátkeho filmu o ekologických alebo biologických témach.

 

Technické požiadavky

 

Konštrukcia vertikálnej záhrady pozostáva z troch základných zostáv: kovového rámu, izolačnej vrstvy a rastlinných panelov s vhodným zavlažovacím systémom. Stena a zariadenia pripevnené k budove musia spĺňať všetky bezpečnostné požiadavky, berúc do úvahy hmotnosť rastlín a štruktúru, ako aj očakávané zvýšenie zaťaženia po zrážkach. Výplňový materiál do panelov navrhnutý v práci plní rovnaké funkcie ako tradičný substrát s tým rozdielom, že je chemicky inertný a neobsahuje organické prvky, ako je pôda a huby. Plánovaná hustota výsadby by nemala prekročiť 25 kusov na 1 m2, čo je spojené s optimálnym povoleným zaťažením konštrukcie (MARGOLIS a ROBINSON 2007). Použitá hydratácia úzko súvisí s hydroponiou a zabezpečuje správne množstvo mikro- a makroprvkov. Vodný roztok sa čerpá na vrchol steny rastliny a potom prúdi do dolných nádrží, čím sa cirkulácia v nádrži končí na spodku steny, odkiaľ sa opäť čerpá. V priestore pod mozaikou bol navrhnutý spôsob pestovania rastlín bez odpadu. Táto koncepcia je adaptáciou kultivačnej techniky výživového toku. (DOUGLAS 1976). Metóda je založená na priamom a stálom kontakte rastlín s tečúcim vodným roztokom a materiál použitý na filtráciu je vyrobený z niekoľkých vrstiev plsti. Zabezpečuje rovnomerné rozloženie vody a je upevňovacím prvkom pre vysadené rastliny. Táto technika umožňuje odchýlenie sa od modulárnej štruktúry steny zariadenia, čo umožňuje použitie nepravidelných tvarov.

 

Zhrnutie

 

Zvislá záhrada, ktorá sa objavuje na mieste, kde predtým nebola žiadna zeleň alebo bola znížená na minimum, okamžite zvyšuje estetickú hodnotu tohto priestoru. Priemerný obyvateľ mesta cíti tento aspekt veľmi jasne, pretože pre neho je čoraz dôležitejšia potreba každodenného kontaktu s prírodou. Regenerácia sily a úplná relaxácia nie je možná na mieste bez rastlín, preto je dôležité založiť vertikálne záhrady, najmä tam, kde je tradičné pestovanie nemožné kvôli nedostatku prírodnej pôdy. Betónové interiéry navyše zosilňujú hluk z ulice a spôsobujú podráždenie a rozptyľovanie. Zeleň môže účinne potlačiť zvuky, najmä v rozsahu 1 000 – 11 000 Hz (MEYER 1973). Ďalšou dôležitou funkciou rastlín v meste je schopnosť čistiť vzduch. Počas fotosyntézy sa jedovaté plyny absorbujú spolu s CO2 a povrch listov a voda z nich odparená zachytávajú prachové častice, ktoré potom spláchne dážď (SZCZEPANOWSKA 2001). Vertikálna záhrada môže okrem toho v spojení s vetracím systémom budovy pôsobiť ako prírodný biofilter, ktorý absorbuje alebo významne znižuje množstvo prachu, oxidu uhličitého alebo ťažkých kovov, najmä vedie v blízkosti ulíc. Okrem schopnosti znižovať množstvo prachu vo vzduchu pomáhajú rastliny zlepšovať mikroklímu odparovaním veľkého množstva vodnej pary (MEYER 1973). Zeleň na stene budovy funguje ako prírodný termoregulátor, ktorý udržuje teplo vo vnútri v zime av lete neumožňuje nadmerné vykurovanie miestnosti. Zavedením vertikálnych záhrad môžete šíriť environmentálnu výchovu v mestských oblastiach a zároveň ukázať, ako opraviť staré chyby nesprávneho ničenia mestskej zelene.

 

Literatúra

 

DOUGLAS J.S., 1976. Pokročilý sprievodca hydroponiou. Viking Penguin, New York.
KRAWIECOWA A., ROSTAŃSKI K., 1976. Závislosť synantropickej flóry vybraných poľských miest na ich prírodných podmienkach a vývoji. Acta Univ. Wratisl. 303, Pr. Bot. 21: 5-61.
MAJDECKI L., 2007. Dejiny záhrad. T. 1. Ed. Sciences. PWN, Varšava.
MARGOLIS L., ROBINSON A., 2007. Živé systémy. Birkhänser Basel, Berlín.
MEYER F.H., 1973. Gehölze in städtischer Umwelt. Mitt. Dtsch. Dendrol. Hus. 66: 105-131.
SZCZEPANOWSKA H.B., 2001. Stromy v meste. Hortpress sp.z o.o., Varšava.

 

Zhrnutie

 

Zeleň je nevyhnutná pre správne fungovanie človeka a moderné centrá preplnených miest nenechávajú rastlinám veľa miesta. Rozvoj miest sa pozoruje na celom svete, čo je neoddeliteľne spojené s poskytovaním väčšieho priestoru pre parkovacie miesta, rekreačné a vzdelávacie centrá, nákupné centrá a ďalšie. V dôsledku týchto krokov sa začína objavovať problém nízkej prírodnej hodnoty miest. Ak to chcete vyriešiť, môžete použiť nekonvenčné metódy kultivácie, ktoré budovu považujú za druh kostry, na ktorú rastliny stúpajú alebo sú na ňu inštalované pomocou rôznych technológií. Štúdia predstavuje niekoľko návrhov na inštaláciu vertikálnych záhrad vo Vroclavi. Boli prezentované ako predpoklady zlepšujúce estetiku miesta, ovplyvňujúce jeho mikroklímu, pôsobiace ako regulátor hluku a znečisťovania. Vizualizačná prezentácia na príklade niekoľkých budov v centre Vroclavu ukazuje, ako sa zavedenie vegetácie môže stať modernou turistickou atrakciou.

 

Autori DR INŻ. MARTA WEBER-SIWIRSKA1, MGR ENG DANIEL SKARŻYŃSKI 2

1 Ústav krajinnej architektúry, University of Life Sciences vo Vroclavi

2 Inštitút rozvoja a ochrany životného prostredia, Vroclavská univerzita environmentálnych a prírodných vied

Publikovaný

Science Nature Technologies

Vydanie 2009, 3. vydanie, 1. vydanie

Záhradnícke oddelenie

 

Copyright © Vydavateľ Poznanskej univerzity vied o živote

 

Tagy:

Koncept zelenej steny na University of Life Sciences vo Vroclavi

 

Preklad: Mgr. Róbert Jurko