don-bosco

Nie je také ľahké, byť zeleným

Kultový dom Bosco Verticale – vertikálny les – dokončený v roku 2014 firmou Stefano Boeri Architects v Miláne v Taliansku, je pravdepodobne jednou z najznámejších budov posledného desaťročia. Často sa používa ako inšpiratívne zobrazenie pre hnutie zelených budov vďaka priekopníckemu začleneniu vertikálneho lesa do 44 podlaží v dvoch vežiach.

Vydaním správy WorldGBC s názvom „Bringing embodiet Carbon Upfront“, v ktorom sa požaduje, aby sa naliehavo prijali opatrenia na riešenie znižovania zabudovaného uhlíka, sa podrobnejšie zaoberáme týmto prelomovým projektom: skúmaním výhod jeho prvkov trvalej udržateľnosti a toho, ako rieši túto výzvu. posudzovaním emisií celého životného cyklu, či už prevádzkových, alebo prvotných; kompromisy, spoločné prínosy a ponaučenia pre budúce projekty.

Bosco Verticale je fantastickým príkladom budovy, v ktorej sú zhrnuté témy kampane Svetový týždeň zelenej budovy 2019 „Život budovy“ s jej inovatívnymi spôsobmi premýšľania o vytvorení svojej fascinujúcej zelenej fasády. Dve obytné veže sú domovom pre 2 280 m2 stromov a kríkov a predstavujú skôr mäkkú zelenú škrupinu ako typický mestský betón, tehlu alebo sklo. S pomerom dvoch stromov, ôsmich krovín a 40 kríčkov pre každého obyvateľa sa budova pasuje za „vežu pre stromy, ktorú obývajú ľudia“.

Toto množstvo zelenej vegetácie so sebou prináša množstvo výhod:

Znečistenie: Zeleň pôsobí ako nárazník medzi mestom a bytmi tým, že absorbuje znečisťujúce častice, hluk a sekvestrujúci uhlík a súčasne produkuje kyslík a zlepšuje kvalitu vzduchu.

Energetická účinnosť : Zelená fasáda vedie k zníženej spotrebe energie v dôsledku zvýšenej izolácie proti vonkajším teplotám a tienenia. To udržuje budovu v lete chladnejšou – zníženie takmer o 3 stupne – a teplejšie v zime, čím sa znižuje potreba aktívneho chladenia a vykurovania vnútorných priestorov. Jedna štúdia stanovila približné ročné zníženie spotreby energie len z tohto prvku na 7,5%. Celkovo bola budova navrhnutá tak, aby dosahovala výrazne nižšiu spotrebu energie ako typická budova v Miláne.

Biodiverzita: Fasáda, ktorá hostí okolo 100 rôznych druhov rastlín, podporuje biodiverzitu tým, že poskytuje vertikálnu mestskú oázu pre hniezdenie vtákov a voľne žijúcich živočíchov.

Mestský tepelný ostrov: Výhoda chladenia fasády prispieva k zníženiu teplôt v okolí budovy. To ďalej znižuje potrebu chladiacej kapacity a efekt mestského tepelného ostrova, ktorý sa často vyskytuje v mestách, spôsobený tepelnou hmotou betónu a asfaltu, ktorý absorbuje slnečné žiarenie, čo znamená, že mestské centrá sú zvyčajne o niekoľko stupňov teplejšie ako okolitá krajina.

Vnútorné pohodlie: Tienenie zo zelenej fasády vedie k prirodzenej regulácii teploty, správe svetla a zlepšeniu kvality vzduchu. Počas letných mesiacov sa niektorí obyvatelia spoliehajú výlučne na prirodzenú ventiláciu, aby dosiahli pohodlnú vnútornú teplotu. Pri extrémnych vonkajších teplotách systém podlahového pasívneho chladenia napájaný podzemnou vodou pomáha predchádzať prehrievaniu.

Spokojnosť obyvateľov: Obyvatelia budovy vyjadrili vysoký stupeň spokojnosti s úrovňou komfortu a zelenými plochami.

To všetko odlišuje Bosco Verticale od tradičných budov a vytvára pozoruhodný kontaktný bod v prestavbe oblasti Porta Nuova, z ktorého majú úžitok jeho obyvatelia, ako aj širšia mestská oblasť a mesto počas celej svojej životnosti.

Znamená teda zvýšenie prevádzkovej výkonnosti budovy zvýšenie emisií?

Architekti navrhli konzolové betónové terasy, aby udržali pridanú váhu vegetácie, aby podporili rozsiahle kvetináče, ktoré sú domovom „zelenej fasády“. To znamenalo, že pri jeho stavbe sa použili ďalšie stavebné materiály, a preto sa zvýšili emisie a prírodné zdroje potrebné na dosiahnutie vyššie uvedených výhod. Množstvo potrebného betónu sa znížilo prostredníctvom opatrení, ako je zloženie pôdy pre pestovateľov – zmes poľnohospodárskej pôdy, organických látok a sopečného materiálu – čo umožňuje zníženie hmotnosti na balkónoch.

Ako sa odráža v certifikácii LEED Gold, vykonala sa komplexná analýza úspory emisií uhlíka s cieľom odhadnúť prínos zavedenia zariadení. Celostný prístup zabezpečil, že vegetácia je kľúčovým prvkom budovy, nielen pre estetiku, ale ako technická vlastnosť na dosiahnutie prínosov pre životné prostredie a zdravie ľudí. Využitie vody pre zavlažovací systém bolo významným návrhom. Zvýšená spotreba energie potrebná na čerpanie vody je kompenzovaná solárnym čerpadlovým systémom a ďalšie potrebné množstvo vody je získavané zo zdroja podzemnej vody, a preto nemá negatívny vplyv na žiadny zdroj pitnej vody.

Obrovský úspech projektu viedol k exportu koncepcie do rôznych mierok a krajín po celom svete vrátane Holandska, Švajčiarska, Číny a Francúzska. Ako sa rozvíjalo povedomie o emisiách počas životného cyklu, tak sa skúmal aj alternatívny stavebný materiál a ďalšie technické riešenia na odľahčenie konzolovej konštrukcie a zaťaženia s cieľom zachovať prevádzkové prínosy vertikálneho lesa a zároveň znížiť zapracované emisie uhlíka.

Napríklad: La Forêt Blanche v Paríži je koncipovaná výhradne s drevenou štruktúrou na unesenie 400 stromov. Táto konštrukčná možnosť zníži vplyv emisií na celý život pomocou použitia menej uhlíkových materiálov vo forme dreva s trvalo udržateľným zdrojom.

Bosco Verticale zahŕňa inovatívny prístup k riešeniu niektorých najdôležitejších problémov, ktorým čelí rozvoj miest; využívanie nových postupov a spôsobov myslenia pri znižovaní emisií uhlíka. Jeho inovatívny dizajn aktívne prispel k ekologickejšiemu, zdravšiemu a odolnejšiemu  vybudovanému prostrediu pre obyvateľov, ako aj pre Miláno.

Zavedenie ekologického dizajnu fasády pomohlo pri realizácii viacerých výhod, ktoré by pravdepodobne mohli prevážiť pridané emisie z ďalších stavebných materiálov potrebných na jeho dosiahnutie. Vzhľadom na to, že sa tento prístup spolieha na ďalšie stavebné materiály, ktoré v konečnom dôsledku zvyšujú zabudované emisie, musia budúce projekty túto revolúciu revolucionalizovať vyvážením výhod vylepšenej zelene s inovatívnymi riešeniami ďalších požadovaných materiálov. Toto bude rozhodujúce, pretože stavebný priemysel zmení svoje úsilie na výrazné zníženie počiatočných emisií  nových budovách a snaží sa uviesť na trh alternatívne riešenia s nízkym obsahom uhlíka.

Architekti Stefano Boeri pokračujú vo výskume vedeckých, technických, ekonomických a sociálnych aspektov svojich návrhov, prispôsobujú sa konkrétnym aplikáciám a zdokonaľujú prístup k navrhovaniu úplne udržateľných a inteligentných „lesných miest“.

Budovy ako Bosco Verticale môžu preto pôsobiť ako katalyzátor zmien potrebných na splnenie našich cieľov v oblasti znižovania emisií uhlíka spôsobom, ktorý inšpiruje a vyzýva priemysel, aby prehodnotil, ako môžu budovy slúžiť spoločnosti. WorldGBC si kladie za cieľ dosiahnuť úplnú dekarbonizáciu budov a stavebníctva v celom životnom cykle, aby sa dosiahli ciele 2030 a 2050 v rámci „Bringing embodiet Carbon Upfront“, Victoria Kate Burrows je riaditeľkou Advancing Net Zero na Svetovej rade zelených budov. Ďakujeme rade zelených budov v Taliansku, Stefano Boeri Architects a COIMA za ich príspevok k tomuto dielu. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o Bosco Verticale a mestskom lesníctve, navštívte stránku https://www.stefanoboeriarchitetti.net/en/

[1] Giacomello a Valagussa, 2015, s. 58